City Library Rottenburg / harris + kurrle architekten bda


© Roland Halbe

© Roland Halbe
  • Architects: harris + kurrle architekten bda
  • Location: Rottenburg, Germany
  • Lead Architects: Bertram Wruck, Vojtech Bast, Florian Foetsch, Kristina Herberg, Mirko Schaab
  • Area: 2038.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Roland Halbe
  • Construction Management: Göppel Strittmatter Hallig, Gesellschaft von Architekten mbH, Ludwigsburg
  • Landscape Architect: Schmid | Treiber | Partner Freie Landschaftsarchitekten, BDLA, IFLA, Leonberg
  • Structural Engineer: Engelsmann Peters GmbH Beratende Ingenieure, Stuttgart
  • Building Services Planning: Heimann Ingenieure GmbH, Lorsch
  • Building Physics Planning: TEB GmbH, Vaihingen/Enz
  • Fire Protection Planning: Planungsgruppe Kuhn GmbH & Co.KG, Sindelfingen
  • Kitchen Planning: Edgar Fuchs GmbH, Kirchentellinsfurt
  • Client: Stadt Rottenburg am Neckar, represented by Hochbauamt, Rottenburg am Neckar

© Roland Halbe

© Roland Halbe

Text description provided by the architects. The new town library is built in the town centre, between the medieval town centre and the Episcopal palace, serving on this prominent site as a new public meeting place.


Site Plan

Site Plan

The result is a communicative building in the urban fabric. Communication meaning, on this urban-spatial level, that topics of the environment are recorded, interpreted and re-rendered. So something new emerges whose “genetic code” is drawn from the environment. The building form for the city library was developed from the cranked form of the neighbouring buildings. This creates a spatial dialogue. The library is located at the interface of very different scales. The varying eaves heights of the new building – due to the straight pitched roof on the cranked building plan transfers between the grandeur of the Episcopal Palace and lower buildings of the old town.


© Roland Halbe

© Roland Halbe

First Floor Plan

First Floor Plan

© Roland Halbe

© Roland Halbe

The entrance level, with generous reception desk, is about public communication and is characterised by its maximum openness. An open house for the citizens of the city with a cafe that can also be used for events in the evening. The upper floors are available to the public for reading and learning. The extensive walls are largely covered with library shelves. These are interrupted by large windows with deep reveals, which are suitable for sitting and reading. The readers in the windows become visible from the outside, proclaiming the function of the building into the public space.


© Roland Halbe

© Roland Halbe

Section

Section

© Roland Halbe

© Roland Halbe

【Free Cad Drawings Download Center】

City Library Rottenburg / harris + kurrle architekten bda


© Roland Halbe

© Roland Halbe
  • Architects: harris + kurrle architekten bda
  • Location: Rottenburg, Germany
  • Lead Architects: Bertram Wruck, Vojtech Bast, Florian Foetsch, Kristina Herberg, Mirko Schaab
  • Area: 2038.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Roland Halbe
  • Construction Management: Göppel Strittmatter Hallig, Gesellschaft von Architekten mbH, Ludwigsburg
  • Landscape Architect: Schmid | Treiber | Partner Freie Landschaftsarchitekten, BDLA, IFLA, Leonberg
  • Structural Engineer: Engelsmann Peters GmbH Beratende Ingenieure, Stuttgart
  • Building Services Planning: Heimann Ingenieure GmbH, Lorsch
  • Building Physics Planning: TEB GmbH, Vaihingen/Enz
  • Fire Protection Planning: Planungsgruppe Kuhn GmbH & Co.KG, Sindelfingen
  • Kitchen Planning: Edgar Fuchs GmbH, Kirchentellinsfurt
  • Client: Stadt Rottenburg am Neckar, represented by Hochbauamt, Rottenburg am Neckar

© Roland Halbe

© Roland Halbe

Text description provided by the architects. The new town library is built in the town centre, between the medieval town centre and the Episcopal palace, serving on this prominent site as a new public meeting place.


Site Plan

Site Plan

The result is a communicative building in the urban fabric. Communication meaning, on this urban-spatial level, that topics of the environment are recorded, interpreted and re-rendered. So something new emerges whose “genetic code” is drawn from the environment. The building form for the city library was developed from the cranked form of the neighbouring buildings. This creates a spatial dialogue. The library is located at the interface of very different scales. The varying eaves heights of the new building – due to the straight pitched roof on the cranked building plan transfers between the grandeur of the Episcopal Palace and lower buildings of the old town.


© Roland Halbe

© Roland Halbe

First Floor Plan

First Floor Plan

© Roland Halbe

© Roland Halbe

The entrance level, with generous reception desk, is about public communication and is characterised by its maximum openness. An open house for the citizens of the city with a cafe that can also be used for events in the evening. The upper floors are available to the public for reading and learning. The extensive walls are largely covered with library shelves. These are interrupted by large windows with deep reveals, which are suitable for sitting and reading. The readers in the windows become visible from the outside, proclaiming the function of the building into the public space.


© Roland Halbe

© Roland Halbe

Section

Section

© Roland Halbe

© Roland Halbe

【Free Cad Drawings Download Center】