Faber Headquarters / Geza Gri e Zucchi Architetti Associati


© Massimo Crivellari

© Massimo Crivellari
  • Architects: Geza Gri e Zucchi Architetti Associati
  • Location: Via dell’ Industria, 33043 Zona Industriale-artigianale UD, Italy
  • Design Team: Stefania Anzil, Chiara Marchetti, Tania Teixeira, Francesco Casella, Tina Carletti
  • Area: 4350.0 m2
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Massimo Crivellari
  • Project: GEZA Gri e Zucchi Architetti Associati, Stefano Gri, Piero Zucchi
  • Structural Engineer: Nuttassociati, Udine, Italy
  • Facade Engineer: Ing. Angelo Peruzza
  • Mechanical Engineer: Bulfon Associati, Udine
  • Electrical Engineer: Studio Venica, Udine
  • Mep Consultant: HT Engineering, Udine
  • Site Supervisor: GEZA Gri e Zucchi Architetti Associati – Stefano Gri, Piero Zucchi
  • Contractor: Edildri Costruzioni
  • Mechanical Systems: Elettrica Ducale
  • Electrical Systems: Tecnoimpianti/Nonino
  • Millworks: Arredi Ermacora
  • Office Furniture: Multitema
  • Client: Faber Industrie spa

© Massimo Crivellari

© Massimo Crivellari

Faber Industrie Spa are world leading manufacturers of steel cylinders.
Their new headquarters are located at a boundary between an industrial area and farmland, and hence belong to both, the industrial and the natural landscape. The aim of the project is to interface both landscapes and acknowledge their different qualities and values.


© Massimo Crivellari

© Massimo Crivellari

Two Volumes
The volume of the building is designed to “bring the two landscapes inside”, and integrate them in the new spaces. The building consists of two shifted longitudinal volumes linked by an entrance hall.


© Massimo Crivellari

© Massimo Crivellari

Two Open Courtyards
As a result, two “internal” open spaces are created, and controlled by views over the building and over the two landscapes. The designers here worked to obtain a reduced scale, i.e. the human scale, as opposed to the large-scale industrial area. While one courtyard is “hard”, lined with trees and conceived as a living area, the other courtyard is “soft”, entirely green and free, with an open visual depth eastwards, facing the manufacturing facilities and the mountains towards the Slovenian border.


Section C-C

Section C-C

Eastern and Western elevation

Eastern and Western elevation

The Section and Head Fronts
The notion of “double” is mirrored in the section, that is two “S” shapes. The corridor/office plan is inverted on the two levels: one totally blind side and one totally open side are overlapped, giving way to radically shifting open/closed fronts. The eastern head fronts of the office bodies actually highlight the S-section, while the western head fronts, where fire-exit stairs are accommodated inside wall panels, are closed and silent.


© Massimo Crivellari

© Massimo Crivellari

Two Materials
The notion of “double” permeates the whole design process, including the façade design. The building is covered in a ventilated “skin” made of two materials, i.e. black concrete and black glass.


© Massimo Crivellari

© Massimo Crivellari

The prefabricated concrete walls and the glazed front cells alike are horizontal, 4 meters wide and 70 centimeters high. All elements are connected with the same method, i.e. 20 millimeters wide open joints. This gap element governs all installations of the front parts, groundline and skyline, horizontal and vertical separations, change in materials, and corner solutions.


Detailed section

Detailed section

The black skin of Faber building is a product of the designers’ research on abstraction. Although the building is about 100 meters long, it looks “small” as compared to other huge industrial plants.


© Massimo Crivellari

© Massimo Crivellari

Thanks to the subtle nuances created by four different types of glass and five different types of concrete, the building maintains the rigorous shape and layout of an industrial facility. Then, it will not stand out from the context because of its shape, but only because of the lightness generated by one color getting degraded as it relates with the surrounding grass, tarmac, manufacturing plants, the sky and the people.


© Massimo Crivellari

© Massimo Crivellari

Black concrete is also the main feature of the most important area inside the building: the entrance hall has a large black-on-black terrazzo floor, a “liquid” element helping mirror and connect the two green courtyards together.


© Massimo Crivellari

© Massimo Crivellari

Functional Specifications
The new headquarters cover an area of about 2,800 square meters above the ground, and of about 1,400 square meters underground. They consist of two longitudinal volumes, oriented east to west, with an overall width of 7.80 meters, and different heights and lengths.


Ground floor

Ground floor

The two blocks merge through a central volume serving as hall/reception, waiting area and functional connection of all areas. All open spaces are lined with hedgerows of black poplars, which serve as standing “landmarks” to match the front wall panels. The hedgerow contour alternatively moves towards the inner or outer boundary of the area to hide the car park or highlight the perspective views. 


© Massimo Crivellari

© Massimo Crivellari

【Free Cad Drawings Download Center】