Fire Station in Houten / SAMYN and PARTNERS


© Christian Richters

© Christian Richters
  • Structural Engineering: SAMYN and PARTNERS, SETESCO s.a., de Bondt Rijssen BV
  • Mechanical And Electrical Engineering: DHV AIB bv
  • Energy And Environmental Engineering: ECOFYS
  • Main Contractor: NIJHUIS UTRECHT
  • Contractor Services: INSTALLATIEBEDRIJF ANDRIESSEN
  • Contractor Exterior Glazing: C. VORSSELMANS NV
  • Contractor Sectional Doors: BG DEUR BENELUX
  • Contractor Installation Photovoltaic Cells: STROOMWERK
  • Contractor Kitchen: G3K
  • Client: GEMEENTE HOUTEN
  • Project: DHV AIB bv
  • Client Photovoltaic Roof : N.V. regionale energiemaatschappij Utrecht Remu

© Christian Richters

© Christian Richters

From the architect. The municipal authority in Houten (Netherlands) commissioned the Samyn and Partners practice to build a small fire station on a site surrounded by lots of green space. The municipality of Houten has a hybrid fire fighting force : four professional firefighters, and around sixty volunteers. The building agenda set a requirement that there should be space to accommodate six fire engines.


© Christian Richters

© Christian Richters

The theme in drawing up the design is the radical divi- sion of the roof structure from the internal organization. It represents the idea of the shelter, the independence of the shell from the building itself. The building’s interior is in keeping with the client’s requirements.


© Christian Richters

© Christian Richters

The choice of a parabolic form for the roof is the result of the search for elegance of form, and also brings about an optimization of the structure. The fast method of construction was a further significant factor favoring this choice at the fundamental design stage.


© Christian Richters

© Christian Richters

Sections

Sections

© Christian Richters

© Christian Richters

There is a two-way split of the interior. The south side has been conceived as a completely transparent space in which just glass has been used. Here, the firefighting equipment is kept in what resembles a large shop win- dow. This barely heated hall is intended to serve as a climatic buffer zone, both in winter and in summer. All the other functions have been gathered together in the northern half of the building, a construction built of load bearing brickwork. From the open corridors, there is a view onto the fire engines.


© Christian Richters

© Christian Richters

The ground floor houses showers, changing rooms and the sanitary provisions as well as storage rooms for mechanical equipment. A conference room and a cafeteria for the firefighters are situated on the first floor. The office spaces are located on the second floor with storage rooms for technical equipment on top.


Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

In this socially problematic area of the city, it was asked to the 2200 five to seven years old schoolboys and schoolgirls of the 22 schools of the city to represent the epic of the firemen on DIN A3 – size panels.


Courtesy of Philippe SAMYN and PARTNERS.

Courtesy of Philippe SAMYN and PARTNERS.

The 2200 panels, changing color as a flame from dark blue at the bottom over green an yellow to orange at the top, were laid out on the main brick wall of the Fire Station, renamed “house of the firemen”. It resulted into a magnificent hieroglyph-like composition protected by the glazed façade. The project gathered all the families of Houten, so that an emotional link was woven between the population and the building. In this way, the “house” is protected from the vandalism it was like- ly to suffer before that, in each family, a little brother or a little sister’s piece of artwork was integrated in the work.


Sketch

Sketch

The glazed façade incorporates large overhead gates designed to allow the firefighting force to make a quick operational exit. The building’s length runs in an east- west direction which allows the southern façade to incorporate photovoltaic cells. The fire station’s overall form appears as a modern variant on the traditional theme of the shed.


© Christian Richters

© Christian Richters

【Free Cad Drawings Download Center】