Herningsholm Vocational School / C.F. Møller


© Martín Schubert

© Martín Schubert
  • Landscape Architect: C.F. Møller Landscape
  • Engineer: COWI
  • Client: Herningsholm Vocational School

© Martín Schubert

© Martín Schubert

From the architect. The new Herningsholm Vocational School asserts itself as an independent building in an existing campus cluster of educational buildings. The school is designed inside-out – with a focus on the creation of optimal learning and study environments – as well as outside-in, in relation to the surrounding context where welcoming urban spaces provide possibilities for outdoor work and teaching.


© Martín Schubert

© Martín Schubert

The building takes into account that our behavior and thinking is shaped by the physical environment we are in. The form of the learning environment – the architecture – has a significant impact on the student’s daily learning processes, and is therefore designed for modern and democratic principles.


© Martín Schubert

© Martín Schubert

The building is an angular layout that brings together three building volumes under a sloping roof, which in scale responds to the surroundings by dropping from three floors furthest south to two floors in the far north. The angular building creates three new outdoor urban and learning spaces in conjunction with the neighboring buildings: The Plaza, the study garden and a front garden.


Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

The Plaza becomes an important destination that brings together the surrounding institutions and users. The Plaza incorporates greenery in the form of two large cracks in the poured concrete; merging the urban scale with the human scale. In dry weather, the triangulated depressions offer seating in the green. During rainfall, the recesses act as natural infiltration and retention basins to relieve the sewers.


© Martín Schubert

© Martín Schubert

To the west, around existing trees, a quiet green garden space called study garden is formed, for learning, reflection and contemplation; while to the south a more semi-public space front garden is established with direct access from the classrooms on the ground floor. 


© Martín Schubert

© Martín Schubert

An incision into the building volume towards the Plaza produces a dramatic architectural idiom for the school. The roof overhang forms a covered outdoor space, which mediates the transition to the lower buildings to the north, and clearly highlights the school’s main entrance and “shop fronts” on the ground floor where the various educations and their work is made visible.


Section A

Section A

Section B

Section B

The learning spaces that are the building’s backbone are organized around a unifying common space that also serves as a flexible learning environment. The learning spaces are grouped 2 and 2 so as to create direct access to the common space from all learning spaces in the school. 


© Martín Schubert

© Martín Schubert

The building is designed for general use, and the learning spaces are designed so that the physical environment supports and matches varied, flexible and contemporary learning principles. Built-in seating / study niches in the facade brings quality to the spaces, and inspires alternative, more unconventional uses. Mobile furnishings can quickly transform the learning space for various teaching situations.The common study spaces also offers varied physical environments to work in, from the double-height rooms facing the garden, suitable for workshop-like uses, to a student café space for informal gatherings of students, to dedicated study corners of quieter and more intimate character – and each individual learning space in itself is designed for numerous setups and spatial uses.


© Martín Schubert

© Martín Schubert

The facades are differentiated by orientation, showcasing how the constructions, sustainable initiatives and installation principles are fully adapted and integrated with the architectural concept: The glazed facades feature integrated niches and deep reveals that provide shading for the facade architecture, which plays on gravity and ease using massive pre-fabricated fibre cement facade panels in combination with tall, bronze-anodized perforated aluminum shutters which add warmth and variation to the composition.


© Martín Schubert

© Martín Schubert

【Free Cad Drawings Download Center】