Nursery in la Chapelle-les-Sciers / Lacroix Chessex


© Joël Tettamanti

© Joël Tettamanti
  • Collaborators: Eulalia Badia, Sofia Gaspar, Christophe Mattar, Cristina Moldes, Ana Sa, Mara Sciarini

© XC

© XC

From the architect. The project uses its splendid location, an open clearing with two tall cedar trees and a gently inclining orchard, to allow the landscape to enter into the centre of the building. The day care centre and playground are treated as two parts of a puzzle, as the permeation of interior and exterior spaces.


© Toniatuh Ambrosetti

© Toniatuh Ambrosetti

Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

© Toniatuh Ambrosetti

© Toniatuh Ambrosetti

The playground, a guarded, protected exterior space in which the children spend a great deal of time, is a key element of the project that is just as important as its alter ego, the building itself. Sunken 60 cm into the ground, the playground sets itself apart from the rest of the clearing. It is enveloped by a long, continuous bench and creates a special, privileged reference to the surrounding nature. It achieves a clear topography, as it were a room that opens up towards the sky. The dovetail wings of the building highlight the structured connection to the exterior space. 


© Joël Tettamanti

© Joël Tettamanti

The programmatic organisation within the building is simple and clear: In each of the wings, four groups of children are accommodated, while the common areas are housed in the northern section. A large entrance hall connects the different sections. The building is clad in wood and simultaneously resembles a large, cut-out block, a pavilion beneath the trees and a musical instrument or wooden toy. It plays on the relativity of scales of such perspectives and associations, thereby humorously referring to the world of children’s games.


© Toniatuh Ambrosetti

© Toniatuh Ambrosetti

【Free Cad Drawings Download Center】

Nursery in la Chapelle-les-Sciers / Lacroix Chessex


© Joël Tettamanti

© Joël Tettamanti
  • Collaborators: Eulalia Badia, Sofia Gaspar, Christophe Mattar, Cristina Moldes, Ana Sa, Mara Sciarini

© XC

© XC

From the architect. The project uses its splendid location, an open clearing with two tall cedar trees and a gently inclining orchard, to allow the landscape to enter into the centre of the building. The day care centre and playground are treated as two parts of a puzzle, as the permeation of interior and exterior spaces.


© Toniatuh Ambrosetti

© Toniatuh Ambrosetti

Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

© Toniatuh Ambrosetti

© Toniatuh Ambrosetti

The playground, a guarded, protected exterior space in which the children spend a great deal of time, is a key element of the project that is just as important as its alter ego, the building itself. Sunken 60 cm into the ground, the playground sets itself apart from the rest of the clearing. It is enveloped by a long, continuous bench and creates a special, privileged reference to the surrounding nature. It achieves a clear topography, as it were a room that opens up towards the sky. The dovetail wings of the building highlight the structured connection to the exterior space. 


© Joël Tettamanti

© Joël Tettamanti

The programmatic organisation within the building is simple and clear: In each of the wings, four groups of children are accommodated, while the common areas are housed in the northern section. A large entrance hall connects the different sections. The building is clad in wood and simultaneously resembles a large, cut-out block, a pavilion beneath the trees and a musical instrument or wooden toy. It plays on the relativity of scales of such perspectives and associations, thereby humorously referring to the world of children’s games.


© Toniatuh Ambrosetti

© Toniatuh Ambrosetti

【Free Cad Drawings Download Center】