Oslo House / Ramón Esteve Estudio


© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio
  • Architects: Ramon Esteve Estudio
  • Location: Alicante, Spain
  • Authors: Ramón Esteve
  • Collaborating Architects: Anna Boscà, María Martí, Francisco Palomo
  • Design Team: Ramon Esteve Estudio
  • Interior Joinery: AELE
  • Furniture Provider: Cosín
  • Construction: Covisal Futur SL
  • Structural Calculation: Prodein
  • Area: 4828.3 ft2
  • Project Year: 2018
  • Photographs: Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

Text description provided by the architects. CONCRETE BLOCK
The Oslo House is placed on a mountainside, in a residential state surrounded by pine trees and vegetation


Planta 2do nivel

Planta 2do nivel

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

CONCRETE BLOCK
The dwelling is composed of two overlapped bodies that are set back in order to generate a play of light and shadow. This play is reinforced by the openings in the oor slabs, which lean on a stone base adapted to the steep slope of the mountain.


© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

The house lies gently on the ground, by means of a stone base adapted to the mountainside slope. The oor slabs have got openings that allow natural light inside, thus improving the link between interior and exterior.


Section

Section

The house opens widely as a viewpoint towards the sea, in contrast to the privacy provided by the rear façade, which includes the entrance to the house.


© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

MATERIALITY
The coldness given by the materials of the walls contrasts with the warmth of the interior caused by the use of large wooden surfaces.


© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

The structure is displayed on the façade, so we enter the house walking on the slabs. The ground oor has been extended to create an outdoor living pool, completed by a swimming pool which blends with the horizon.


© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

【Free Cad Drawings Download Center】