Red House / 31/44 Architects


© Rory Gardiner

© Rory Gardiner
  • Architects: 31/44 Architects
  • Location: East Dulwich, London SE22, United Kingdom
  • Architects In Charge: Stephen Davies, Kate Nicklin
  • Area: 130.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Rory Gardiner
  • Structural Engineers: Elite Designers Structural Engineers

© Rory Gardiner

© Rory Gardiner

From the architect. Working with developer Arrant Land, 31/44 Architects has completed a new speculative development on an end-of-terrace plot in East Dulwich, south London.


© Rory Gardiner

© Rory Gardiner

The location is a typical Victorian terrace ubiquitous in London’s suburbs, but this newcomer is anything but pedestrian. The house shares the visual language of the pattern-book brick Victorian houses with their ornamental arched entrances, but it is designed in a contemporary idiom and confidently terminates the terrace with a highly distinct proposition. 


© Rory Gardiner

© Rory Gardiner

The ambition of this project has been to design a contemporary dwelling which references and evolves the character and rhythm of the terrace.


Section

Section

Red House takes its name from the warm red brick, which is evident as a highlight brick in the existing terrace and is used here as the main building material. 


© Rory Gardiner

© Rory Gardiner

The principal architectural move on the main elevation has been to appropriate the arched entranceway of the terrace into a large window onto a double-height hallway. The window is frameless, the arch is stripped of detail and the span is achieved with a pre-cast, pigmented concrete panel. The patterning in the panel is redolent of the decorative tiling found in the floor thresholds in the entrances of Victorian terraces. 


© Rory Gardiner

© Rory Gardiner

The site was formerly occupied by an end-of-terrace garage. The new house offers a blueprint for building on small, urban brownfield plots, as part of an emerging movement by independent developers to densify London through fine-grain, incremental development.


© Rory Gardiner

© Rory Gardiner

The plan is cleverly designed to fit a spacious three-bedroom house with flexible reception spaces onto a tight brownfield plot, without compromising privacy for the occupants or neighbours.


© Rory Gardiner

© Rory Gardiner

On entering the house into a double-height atrium, a short flight of steps descends to ground level, where the plan opens out to a kitchen/diner and two reception spaces. A central glazed courtyard and rear courtyard bring natural light and the outdoors deep interspersed with pockets of sunlight and greenery, which can be enjoyed in all seasons. The open plan living spaces are unified with a black concrete floor and animated by a wood burning stove housed within the exposed concrete plinth of the chimney, whose red brick stack rises up beyond the roofline, tethered to the house by concrete supports.


© Rory Gardiner

© Rory Gardiner

A dramatic oak staircase top-lit by the front window leads up to the two bedrooms and bathroom on the first floor, and master bedroom with en-suite shower room at the top.


© Rory Gardiner

© Rory Gardiner

【Free Cad Drawings Download Center】