Suppose Design Office creates “floating” concrete toilet in Tokyo

Floating concrete toilet near Olympic Stadium in Tokyo

Japanese studio Suppose Design Office has built a monolithic concrete toilet alongside the Sendagaya Station near Tokyo’s Olympic stadium.

Built ahead of the postponed Tokyo Olympics, the toilet replaces an existing facility next to Sendagaya Station, which will serve passengers visiting the Kengo Kuma-designed National Stadium during this year’s Olympics.

Suppose Design Office aimed for the small building to create an impact despite its location, squeezed between an overpass on a station entrance.

Floating concrete toilet
Suppose Design Office designed the monolithic toilet alongside Tokyo’s Sendagaya Station

“I thought about how to create an impact in an architecturally simple way, and out of several ways, I chose to use height,” said Suppose Design Office founder Tanijiri Makoto.

“I wanted to create a sense of discomfort in the city by making a lump of concrete, which is normally heavy, look like it was floating so that it would become art in itself,” he told Dezeen.

Floating concrete toilet
The toilet’s walls do not touch the ground

The 7.5-metre-high toilet block is over twice as high as the station entrance, which combined with its monolithic concrete facades make it an imposing structure.

Its concrete walls are hung from central columns within the toilet block with a 500-millimetre gap left around the base of the building to allow some light and air into the structure.

Concrete toilet in Tokyo
It was designed to appear like it is floating

According to the architect, the weight of the concrete combined with the floating effect was designed to convey a sense of contradiction.

“By constructing a space by carefully piling up relationships that are manifested by contradictions, such as ‘a sense of floating due to heaviness’ and ‘the presence of light due to darkness’, I sought to dissolve the boundary between the city and architecture and to create an attractive boundary where nature and architecture resonate with each other,” explained Makoto.

Concrete toilet block
The monolithic form is only broken by the entrance

The 75-square-metre block is accessed by one door cut into the concrete facade facing the station.

This leads to a central area with washbasins and an accessible toilet with men’s and women’s toilets arranged on either side.

Sink in public toilet
The toilet was designed to have a “hotel-like appearance”

To create a “hotel-like appearance” within the block, the studio clad the cubicles in Akoya wood panelling and used brass signage throughout.

A long skylight running the length of the block illuminates it from above.

Akoya wood-clad toilet cubicles
The cubicles are clad in Akoya wood

“Completely closed at eye level, symbolically letting in light from above, and ensuring ventilation through the slit at the foot of the building, we aimed to create an architecture that would allow people to experience the space as more than just a public restroom, as a device for making the surrounding environment apparent,” said Makoto.

Concrete walls
Air can circulate under the toilet walls

Suppose Design Office’s toilet block is the latest in a series of architect-designed public facilities that have recently been built in Tokyo.

Makoto believes that this is part of a city-wide effort to improve Tokyo ahead of the Olympics by focusing on small architectural interventions.

Urinals in Tokyo
One of the cubicles contains urinals

“I think this is the result of a conscious effort to revitalise the city for the Olympics,” he said.

“The public toilets are small buildings, but their small size gives them a familiar scale,” he continued.

“On the other hand, they tend to have an image of being disliked from a hygiene standpoint, so I think they are thinking of contributing to the improvement of the cultural level by maintaining architecture on a familiar scale while renewing that bad image.”

Toilet by station in Tokyo
The toilet is one of several new structures in the city

Elsewhere in the city, the Nippon Foundation’s Tokyo Toilet has seen seven toilets built by some of the world’s best-known architects, including three Pritzer Prize-winners.

As part of the project, Shigeru Ban designed a pair of transparent blocks that are illuminated at night,  while Tadao Ando created a circular toilet and Fumihiko Maki topped his with a “cheerful roof”.

Photography is by Kenta Hasegawa.


Project credits:

Architect: Suppose Design Office
Structure engineer: Tatsu (ZEN hol)
Facility design: Ohno Japan
Lighting design: ModuleX

The post Suppose Design Office creates "floating" concrete toilet in Tokyo appeared first on Dezeen.