A Triangulated Ramp Made For People With Reduced Mobility In Mind


© Micael Löfgren

© Micael Löfgren

The geometric design from Lab for Planning and Architecture for the Municipality of Las Palmas de Gran Canaria in Spain is a morphological response that conditions Julio Navarro’s and Roque Díaz’s swimming pools allowing adequate movement of people with reduced mobility.

The project is a path of stairs and ramps with a triangular design that integrates with the surrounding landscape; the materiality and the constructive details are adapted to the different needs and natural conditions of the land. 


Cortesía de Lab for Planning and Architecture

Cortesía de Lab for Planning and Architecture

© Micael Löfgren

© Micael Löfgren

Description from the Architects. The Julio Navarro Swimming Club is at the heart of Las Palmas de Gran Canaria in the Canary Islands (Spain). The club has gained a national reputation for its commitment to accommodating people with special needs. The facilities, however, are dated and pathways inadequate to the new needs. 


Cortesía de Lab for Planning and Architecture

Cortesía de Lab for Planning and Architecture

The main aim of the project is to solve the problems of universal accessibility and mobility of the clients. The parameters of this project are aligned with the current Spanish legislation with respect to universal pedestrian accessibility in outdoor areas, which includes, among other items, specifications with respect to steepness, slipperiness, width and elements of support, such as handrails, in the design. 


Cortesía de Lab for Planning and Architecture

Cortesía de Lab for Planning and Architecture

The overall strategy is to provide not only a functional solution for people with special needs but to offer social inclusion, in a non-segregated space.


Cortesía de Lab for Planning and Architecture

Cortesía de Lab for Planning and Architecture

The project is made up of three components. The first is a straight staircase that connects the different levels. The second is a smooth ramp that gives direct and universal access to the facilities and the solariums. 


Cortesía de Lab for Planning and Architecture

Cortesía de Lab for Planning and Architecture

The third element is a triangular layout that integrates the walks into the surrounding landscape. The layout is based on Delaunay triangulation produced with civil engineering 3D software allowing thereby to maximize the lesser angles together with the size of each triangle.


Cortesía de Lab for Planning and Architecture

Cortesía de Lab for Planning and Architecture

Four different elements are used in the resulting triangular topography: pavement, drains, vegetation, and contention. The three first are used in the flat areas and the slight slopes. They serve, respectively as pathways, drainage and tree spots. The fourth, the contention wall, is used in the area of steeper slopes. The wooden handrails and nets complete the project. The whole layout offers a 60% permeable surface that guarantees natural oxygenation and watering of the soil. 

【Free Cad Drawings Download Center】