CIC do Imigrante / Escola da Cidade + B Arquitetos


© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi
  • Architects: B Arquitetos, Escola da Cidade
  • Location: Barra Funda, São Paulo – State of São Paulo, Brazil
  • Architect In Charge: Felipe Noto
  • Design Team: Felipe Noto, Maira Rios e Paulo Emilio Ferreira + Escola da Cidade
  • Area: 1580.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Pedro Vanucchi
  • Escola Da Cidade: Ciro Pirondi (Diretor), Anália Amorim (Presidente da Associação Escola da Cidade), Felipe Noto e Marta Moreira (Conselho Técnico)
  • Escola Da Cidade Team: Denis Joelsons, Lara Ferreira, Adriana Matsufuji, Letícia Amado, Beatriz Hoyos, Murillo Lazzari, Pedro Nischimura.
  • Structure: INNER ENGENHARIA
  • Electric And Hydraulic Installations: PHE ENGENHARIA DE PROJETOS
  • Climatization: HTY PROJETOS DE ENGENHARIA TÉRMICA
  • Lightning And Ambiental Confort: K2 ARQUITETURA
  • Landscape: SOMA ARQUITETOS
  • Construction: NIX Engenharia
  • Signaling: ESCOLA DA CIDADE ( Coordenação Hermann Tascht e Luis Felipe Abbud) Equipe: Ana Carolina Hidalgo Martini, Manuela Raitellii, Marina Brant, Rebeca Domiciano de Paula, Vitor Hugo Pissaia

© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

From the architect. The new Citizenship’s Centre for Immigrants in Barra Funda, São Paulo, came up from of a partnership between São Paulo’s State Department of Justice and Defense of Citizenship and the architecture school Escola da Cidade with the financial support of Inditex and the State Labor Prosecutor’s Office. The project was developed as a pedagogical effort of academic extension, involving undergraduate and graduate students and professors.


© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

The proposal faces the challenge of converting railway buildings into meeting spaces, welcoming people and providing basic instruments of citizenship to the immigrants that arrive in São Paulo. In addition to the good metaphor (the train, the station, the arrival), the two buildings were immediately detected as the best structure to adapt: continuous and big enough space, with the possibility of expansion over time within the same logic of intervention.


© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

The main idea was to provide a nice welcome place with a large reception square along the street, accessible by some steps or ramps. This open space is not only an arrival, but also the connection to the two occupied buildings and is able to define the using spaces of the complex, separating cars and pedestrians zones. The square extends to the existing garden by boundaries of the railroad, and becomes a public space suitable for the frequent celebrations, assemblies and meetings of organized entities of immigrants.


© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

The railroad operation building was converted into supporting spaces such as a coffee shop, children’s space and internet access. All the roof has been rebuilt, and the entire system for doors, ventilation and lighting has been reviewed.


© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

Perspective

Perspective

© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

The linear shed building concentrates the service sector – to be operated by the Federal Police, the main support agent for documents and regularization of foreign people. The longitudinal dimension of the old railway warehouse is reaffirmed by the organization of the service stations, aligned along almost 70 meter. The original elements of the roofs were restored and, without any ceiling, called to participate in the space in the new venue.


© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

A third element is proposed as a link between the two existing blocks and as a solution of separation of users: a steel mezzanine partially defines in its upper level the private office spaces and organize the public service and support spaces at the lower level.


© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

【Free Cad Drawings Download Center】

CIC do Imigrante / Escola da Cidade + B Arquitetos


© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi
  • Architects: B Arquitetos, Escola da Cidade
  • Location: Barra Funda, São Paulo – State of São Paulo, Brazil
  • Architect In Charge: Felipe Noto
  • Design Team: Felipe Noto, Maira Rios e Paulo Emilio Ferreira + Escola da Cidade
  • Area: 1580.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Pedro Vanucchi
  • Escola Da Cidade: Ciro Pirondi (Diretor), Anália Amorim (Presidente da Associação Escola da Cidade), Felipe Noto e Marta Moreira (Conselho Técnico)
  • Escola Da Cidade Team: Denis Joelsons, Lara Ferreira, Adriana Matsufuji, Letícia Amado, Beatriz Hoyos, Murillo Lazzari, Pedro Nischimura.
  • Structure: INNER ENGENHARIA
  • Electric And Hydraulic Installations: PHE ENGENHARIA DE PROJETOS
  • Climatization: HTY PROJETOS DE ENGENHARIA TÉRMICA
  • Lightning And Ambiental Confort: K2 ARQUITETURA
  • Landscape: SOMA ARQUITETOS
  • Construction: NIX Engenharia
  • Signaling: ESCOLA DA CIDADE ( Coordenação Hermann Tascht e Luis Felipe Abbud) Equipe: Ana Carolina Hidalgo Martini, Manuela Raitellii, Marina Brant, Rebeca Domiciano de Paula, Vitor Hugo Pissaia

© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

From the architect. The new Citizenship’s Centre for Immigrants in Barra Funda, São Paulo, came up from of a partnership between São Paulo’s State Department of Justice and Defense of Citizenship and the architecture school Escola da Cidade with the financial support of Inditex and the State Labor Prosecutor’s Office. The project was developed as a pedagogical effort of academic extension, involving undergraduate and graduate students and professors.


© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

The proposal faces the challenge of converting railway buildings into meeting spaces, welcoming people and providing basic instruments of citizenship to the immigrants that arrive in São Paulo. In addition to the good metaphor (the train, the station, the arrival), the two buildings were immediately detected as the best structure to adapt: continuous and big enough space, with the possibility of expansion over time within the same logic of intervention.


© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

The main idea was to provide a nice welcome place with a large reception square along the street, accessible by some steps or ramps. This open space is not only an arrival, but also the connection to the two occupied buildings and is able to define the using spaces of the complex, separating cars and pedestrians zones. The square extends to the existing garden by boundaries of the railroad, and becomes a public space suitable for the frequent celebrations, assemblies and meetings of organized entities of immigrants.


© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

The railroad operation building was converted into supporting spaces such as a coffee shop, children’s space and internet access. All the roof has been rebuilt, and the entire system for doors, ventilation and lighting has been reviewed.


© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

Perspective

Perspective

© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

The linear shed building concentrates the service sector – to be operated by the Federal Police, the main support agent for documents and regularization of foreign people. The longitudinal dimension of the old railway warehouse is reaffirmed by the organization of the service stations, aligned along almost 70 meter. The original elements of the roofs were restored and, without any ceiling, called to participate in the space in the new venue.


© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

A third element is proposed as a link between the two existing blocks and as a solution of separation of users: a steel mezzanine partially defines in its upper level the private office spaces and organize the public service and support spaces at the lower level.


© Pedro Vanucchi

© Pedro Vanucchi

【Free Cad Drawings Download Center】