Fire Station for the Sri-Charleroi / SAMYN and PARTNERS


© Marie Francoise Plissart

© Marie Francoise Plissart
  • Gestion Documentation: Philippe SAMYN and PARTNERS (André CHARON et Quentin OLBRECHTS)
  • Graphics: ASYMETRIE, Polygon Graphics (Stijn STRAGIER)
  • Collaboration: Ingenieursbureau MEIJER sprl; Flow Transfer International sa
  • Tenderer: Société momentanée ‘THOMAS & PIRON – CIT BLATON’ CIT Blaton
  • Conception And Direction: Dr Ir Philippe SAMYN
  • Associate In Charge: Ghislain ANDRE
  • First Competition Associate Partner : Olivier JOTTARD
  • First Competition Collaborators : Coline BAZIER, France DEFRENNE, Nathan DUVIVIER, Carol LIZIN
  • Second Competition And Production Associate Partner : Olivier JOTTARD, Blandine CAPELLE, Alexandro CHICHIZOLA
  • Second Competition And Production Collaborators: Gaofei TAN, Paula FERNANDEZ LOBERA, Elista GESHEVA, Roser IGUAL, Taekjun OH, Vlad POPA, RESERVOIR A, Paolo RUAR, Monika STUDZINSKA, Giulia VENTRE
  • Stability: Philippe SAMYN and PARTNERS (Dr Ir Philippe SAMYN, Ir Olivier JOTTARD and Ir Arch Blandine CAPELLE) with Ingenieursbureau MEIJER sprl (Jan MEIJER and Ben VERBEECK)
  • Specialized Techniques: Philippe SAMYN and PARTNERS (Dr Ir Philippe SAMYN, Ir Olivier JOTTARD and Ir Arch Blandine CAPELLE) with Flow Transfer International (Andrew JANSSENS)
  • Building Physics Peb: NEO & IDES (Bruno BUSCH, Jean-Philippe LEMAIRE and Mathieu LEROY)
  • Accessibility Pmr: Plain-Foot (Xavier ANCIAUX)
  • Incidence Study: AGORA (Serge PEETERS and Rodolphe DEHARD
  • Infrastructure: 6362 m2

© Simon Schmitt

© Simon Schmitt

From the architect. Easy access to the nearby motorway is essential for the station’s location. It is therefore crucial that the selection of this site is reinforced by the fast and safe transport of vehicles and people in case of emergency. Consequently, all efforts are made in order to reduce the response time of the fire station.


© Marie Francoise Plissart

© Marie Francoise Plissart

Implantation

Implantation

© Ghislain André

© Ghislain André

The location of the building is the result of a study aimed at combining the responses to the constraints given by the site: large drop, neighbourhood, driveways, low ground bearing, wind direction, solar orientation, etc.


© Marie Francoise Plissart

© Marie Francoise Plissart

 The location of the building, in the upper and flattest part of the ground, limits the excavation and backfill associated with the construction. The two existing driveways, the first used for emergencies and the second for personnel and visitor access, are positioned in order to limit the length of the roads. The hollow made by the south access creates the entrance to the building at ground level (pedestrians, bicycles and cars), as well as an area accessible to delivery vans. Access to the west, which is higher, establishes the first level of the building as the emergency level. This level is surrounded by an emergency ring road, allowing each truck to leave independently from the others by a sectional door assigned to it.


© Marie Francoise Plissart

© Marie Francoise Plissart

Sections E and F

Sections E and F

© Marie Francoise Plissart

© Marie Francoise Plissart

The true backbone of the project is the north-south axis, naturally indicated by the access to ground level. This is the main horizontal circulation, punctuated by all the vertical circulations, thus defining the building’s orientation.


© Marie Francoise Plissart

© Marie Francoise Plissart

Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

© Ghislain André

© Ghislain André

The drill tower, situated across the emergency road at the junction of the north-south axis and the emergency vehicle access road, is visible from this axis. It is surrounded by a concrete exercise area to the north, allowing trucks to easily turn around the tower and to simulate fires. The site report suggests establishing the area for fire drill exercises to the north of the field, in order to avoid smoke drifting toward  the neighbouring houses.


© Marie Francoise Plissart

© Marie Francoise Plissart

 The south-east area follows the uneven ground in order to limit, as much as possible, the construction footprint on this green site. It naturally joins the outdoor sports field, established as a continuation of the delivery area. The site is fully secure, thanks to a continuous barrier, with only three separate and secure access points: the “emergency” access point, the “entrance” access point and the “delivery” access point. To the south, a red wall of perforated plates emblazoned with the Regional Fire Service shield, separates the car park from the delivery area and extends up to the road, marking the entrance to the site.


© Quentin Olbrechts

© Quentin Olbrechts

Section of Facade

Section of Facade

© Charly Dean

© Charly Dean

The round form of the plan issues directly from the flow of emergency vehicles. Indeed, two circulation driveways are planned: the first, internal, for return from emergencies and the other, external, for departures. The round form is an obvious means to avoid any crossing between the two flows and to ensure that no manoeuvre is performed both inside or outside the great hall. All functions are housed in this 90 m diameter and 5 level high cylinder. The compactness of this volume reduces external exposed surfaces and thus minimizes energy loss. Before putting renewable energy systems in place, it is essential to save energy at the source, reducing energy loss and maximising free gains from the architecture and its installation.


© Marie Francoise Plissart

© Marie Francoise Plissart

【Free Cad Drawings Download Center】