House for a Drummer / Bornstein Lyckefors


Courtesy of Bernstein Lyckefors

Courtesy of Bernstein Lyckefors
  • Architects: Bornstein Lyckefors
  • Location: Kärna, Sweden
  • Lead Architect: Andreas Lyckefors
  • Design Team: Per Bornstein, Johan Olsson, Caroline Jokiniemi, Viktor Stansvik, Monica Warwick, Emil Lundin, Edvard Nyman
  • Client: Private
  • Area: 163.0 m2
  • Project Year: 2016

Courtesy of Bernstein Lyckefors

Courtesy of Bernstein Lyckefors

From the architect. House for a drummer is built for a single father of two with great interests in music, sailing and nature. The house is located half an hour north of Gothenburg on the Swedish west coast at the edge of a vast farmland.


Courtesy of Bernstein Lyckefors

Courtesy of Bernstein Lyckefors

The context has some very specific historic legacy as an old farm stall and warehouse used to rest on the site. It burned down some generations ago and was never rebuilt but has influenced the design. The new house is a straightforward warehouse inspired volume with a distinct framing and with large barnyard doors covering the windows facing west, all painted in traditional Swedish Falu-Red colour. 


Courtesy of Bernstein Lyckefors

Courtesy of Bernstein Lyckefors

The client, a single father of two, wanted an open and social two-story house. He wanted a house that could blend in and become a part of the site and its surroundings but also had a spatial richness of its own.


Diagram

Diagram

The bearing concept of the design is an open section through the house. Just like the open plan it allows the rooms to intertwine between the two floors.


Courtesy of Bernstein Lyckefors

Courtesy of Bernstein Lyckefors

The ground floor has a concrete floor that seamlessly continuous on the outside while the other floors have varying heights and formats.


Courtesy of Bernstein Lyckefors

Courtesy of Bernstein Lyckefors

Without losing living space the floor slab is displaced vertically to create contact between the floors and allow light to spread deeply down the diagonal through the house. 


Detailed Section

Detailed Section

In addition to the entrance hall, WC, kitchen and living room, the ground floor also includes a passageway with a niche designed as a daybed. The space works as a cubbyhole for the children or as an additional more secluded reading and relaxing area that is separated from the open and integrated living room. 


Courtesy of Bernstein Lyckefors

Courtesy of Bernstein Lyckefors

In the living room there is a place-built bookshelf in plywood with the house’s workplace. Plywood is on of two materials that define the house. The ceiling, the parts with exposed beams, place-built furniture, some walls and the stairs are all made out of wood. The other surfaces and the entire kitchen is decorated with a dark grey wooden fibreboard (Valchromat).


Courtesy of Bernstein Lyckefors

Courtesy of Bernstein Lyckefors

A staircase from the kitchen reaches the second floor. A tall vertically oriented room redirects the spatial flow to the upper part of the living room and to a balcony overlooking the west. The upward spiral finally ends in the master bedroom that virtually hoovers over the living room.


Courtesy of Bernstein Lyckefors

Courtesy of Bernstein Lyckefors

【Free Cad Drawings Download Center】