Up-Cycled Warehouse / Zen Architects


© Emma Cross

© Emma Cross
  • Architects: Zen Architects
  • Location: Richmond, Australia
  • Architect In Charge: Ric Zen, Penny Guild
  • Area: 240.0 m2
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Emma Cross
  • Builder: Truewood Constructions

© Emma Cross

© Emma Cross

From the architect. The ethos behind the conversion of this 1960’s warehouse was to retain and re-use as much of the existing building as possible while still transforming it into a comfortable and energy efficient family home.


© Emma Cross

© Emma Cross

The philosophy of retaining and re-using materials was applied throughout the project. In addition to the building envelope being retained, many original elements were re-used.


Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

The existing warehouse floor slab was also kept, partially due to restricted site access, but also for its inherent embodied energy.


© Emma Cross

© Emma Cross

The addition of a north-facing courtyard provides a generous amount of light and heat in winter in an otherwise poorly oriented building. Cross ventilation is achieved through new high level louvres. Mezzanine rooms float within the original volume and structure of the warehouse. A new raised deck links the living areas with the courtyard.


Section

Section

By inserting a garden and light into an existing warehouse we have created an warm and liveable family home.


© Emma Cross

© Emma Cross

【Free Cad Drawings Download Center】