Hotel Schgaguler / Peter Pichler Architecture


© Oskar Dariz

© Oskar Dariz
  • Architects: Peter Pichler Architecture
  • Location: Castelrotto, Alto Adige, Italy
  • Lead Architects: Peter Pichler, Silvana Ordinas
  • Ppa Design Team: Peter Pichler, Simona Alu’, Giovanni Paterlini, Daniele Colombati, Cem Ozbasaran, Gianluigi D´Aloisio, Ugo Licciardi
  • Ppa Project Architect: Simona Alu’
  • Area: 4450.0 m2
  • Project Year: 2018
  • Photographs: Oskar Dariz, Martin Schgaguler
  • Interiors: Peter Pichler Architecture and Martin Schgaguler
  • Tendering: Jens Kellner
  • Construction Management: HGV
  • Structural Engineering: Baucon, Ing. Simon Neulichedl
  • Mep Engineering / Fire: Studio Contact
  • Acoustics: Solarraum
  • Lighting Consulting: Lichtstudio Eisenkeil

© Oskar Dariz

© Oskar Dariz

Text description provided by the architects. Peter Pichler Architecture won a competition in 2015 to fully reconstruct the existing “Hotel Schgaguler”, located in the heart of the Dolomites, mountains and landscapes protected by the UNESCO. The small village of Castelrotto in North Italy is known for his folkloric culture and the relationship with its nature and surrounding mountains. The Schgaguler was built in 1986 and renovated in 2018 by Peter Pichler Architecture.


© Martin Schgaguler

© Martin Schgaguler

ARCHITECTURE
A simple and timeless architectural design is the main protagonist of the charming boutique hotel. Alpine style with reduced aesthetics creates an authentic sense of well-being. An open and transparent house attracts guests and invites visitors to come in and feel the connection to the picturesque village and its surrounding mountains. The Project consists of three monolithic volumes, following the original structure of the house before reconstruction. While respecting local context and its surroundings, the strong architectural identity of the Hotel follows a contemporary reinterpretation of the alpine style and plays with vernacular elements such as the typical sloped roof.


© Oskar Dariz

© Oskar Dariz

The expressive exoskeleton facade changes according to orientation and program. At the north/east facade, with mostly corridors and public spaces, the almost sculptural structure is less depth. At the south facade the tapered geometry has more depth and creates loggias with natural shading. The bright grey color of the chalk containing render of the facade is inspired by the rocks of the surrounding mountains.


© Oskar Dariz

© Oskar Dariz

4th floor plan

4th floor plan

© Oskar Dariz

© Oskar Dariz

Tradition and culture are key elements in the design of the Hotel. Simple and functional interiors with open layouts are combined with local materials such as chestnut wood or local Stones and textiles. Public spaces like lobby, bar and restaurant are located on the ground floor. The Bar connects to a wide and sunny terrace with impressive views towards the Sciliar mountain. The underground level hosts the wellness facilities, Spa and beauty.


© Oskar Dariz

© Oskar Dariz

The rooms and suites are located in the above levels and are characterized by timeless design that evokes a cosy atmosphere. Open bathrooms with free-standing bathtubs invite you taking a soothing bath after a hike or ski tour.


© Oskar Dariz

© Oskar Dariz

【Free Cad Drawings Download Center】