House with 11 Views / Marc Koehler Architects


© Filip Dujardin

© Filip Dujardin
  • Contractor: Reytec Innovations
  • Project Team: Marc Koehler, Thomas Wellink, Carlos Moreira, Maarten Verhelst, Robbert Verheij
  • Client: Private

© Filip Dujardin

© Filip Dujardin

From the architect. Five small artificial islands mark the border between the suburban expansion of Almere Stad -the new neighborhood ‘Noorderplassen West’- and the nature area ‘Noorderplassen’. House with 11 views is located on one of these islands. Although the distinction between culture and nature is palpable, both are part of the same polder landscape. A landscape that had its origin on the design table and was created out of nothing.


© Filip Dujardin

© Filip Dujardin

With this context in mind, the villa was designed as an abstract white box, that stands on the island as an object. In the design historicizing architectural references were avoided since it would simply ignore the fact that this environment is new. A more abstract, conceptual approach was chosen, offering the freedom to experiment and to apply unconventional materials and construction plerincips.


© Filip Dujardin

© Filip Dujardin

The abstract architecture also offers the direct environment the freedom to develop its own identity.


North facade and section B-B'

North facade and section B-B'

White box

The client asked for a house with a industrial and loft-like appearance with a maximum floor area at a low building cost. In order to meet the clients wishes the house was built in an unconventional way: a building method which is normally seen in the construction of industrial halls.


© Filip Dujardin

© Filip Dujardin

A steel frame clad with sandwich elements of corrugated steel and polyurethane insulation. This has resulted in the raw and industrial look of the design. The four floors have their own character and function. The ground floor is designed like a boathouse with a garage. From there the residents have direct access to the wooden deck and the water. The living spaces and the kitchen are located on the first floor, where the large windows on both sides of the house visually connect the front yard and the nature area the Noorderplassen at the back of the house. The second floor contains the private bedrooms and the top floor works as a multifunctional penthouse.


© Filip Dujardin

© Filip Dujardin

Framing the landscape

The impressive view on the ‘Noorderplassen’ and the ‘IJsselmeer’ has inspired to create windows that frame different parts of the landscape. In the search for the right proportions of the windowframes, eleven 17th-century Dutch landscape-paintings served as a direct example. By showing the similarity between the landscape paintings and the view on the Noorderplassen, the specific qualities of the landscape such as the Dutch light are emphasized.
Because extra insulation and gypsum board was added to the innerside of the steelframe, the windowsills are extra deep. This offers the inhabitants the experience of sitting inside the view.


© Filip Dujardin

© Filip Dujardin

The windows all have an integrated sunscreen with an unique print. The graphic depicts a zoom in on the original painting with a color gradient over it. Which creates a warm and atmospheric setting when the screens are down.


© Filip Dujardin

© Filip Dujardin

【Free Cad Drawings Download Center】