Kientruc O carves elliptical lightwell between Vietnamese house and its extension

An elongated lightwell has been cut through this 1940s house in Ho Chi Minh City, Vietnam, which has been renovated by locally based architecture studio Kientruc O.

D House by Kientruc O

Called House D, the property comprises a 70-year-old two-storey house made of brick, and a perpendicular four-storey-high steel extension, which was added 20 years ago.

D House by Kientruc O

Kientruc O introduced the lightwell between the buildings to provide the residents with an outdoor space secluded from the busy city road that runs along the front.

D House by Kientruc O

To create the void, the architects added a roof above the front yard with a large curved opening at one side. The well runs along the front wall of the old existing brick house, which was removed and replaced with curved glazing to offer views into the space.

Curved balconies wrap the end of the void where it extends into the middle of the four-storey building.

D House by Kientruc O

“Confronted with the constant chaos of the city, the house juxtaposes against its urban context by introverting itself through spatial subtraction,” said the studio.

D House by Kientruc O

“Elliptical in geometry, the void carves along the horizontal side of the house toward the steel structure to the back, continuing upward to the roof, forming the receding pattern of the floors above,” it added.

D House by Kientruc O

Kientruc O founder Đàm Vũ, who designed the renovation for a friend, placed a pool surrounded by stones in the base of the lightwell. A perforated wall of stacked tiles wraps the pool, forming a buffer between the space and the road.

D House by Kientruc O

The roof above the old yard is made of gridded white metal that allows daylight to shine through, while circular openings provide gaps for trees to grow up through.

On this upper level, greenery is also planted along the edge of a paved walkway.

D House by Kientruc O

Inside the older residence, the brickwork and wood of the existing gable roof structure is left exposed and offset by the new white steel frame, white-painted walls and large, pale floor tiles.

Glazing runs along the curved balconies of the other building.

D House by Kientruc O

Kientruc O, which was founded by Đàm Vũ in 2003, has used a lightwell as the main feature of another residence in the city.

D House by Kientruc O

The studio introduced a central curved lightwell to bring plenty of natural light into a a narrow 3.5-metre-wide residence.

Other homes that make clever use of lightwells include a historic Brooklyn townhouse and a concrete house also in Ho Chi Minh City.

Photography is by Oki Hiroyuki.


Project team:

Architects: Kientruc O
Principal architect: Đàm Vũ
Design team: An-Ni Lê, Dân Hồ, Tài Nguyễn, Duy Tăng and Nhung Hồ

The post Kientruc O carves elliptical lightwell between Vietnamese house and its extension appeared first on Dezeen.

【Free Cad Drawings Download Center】