Town Folktales / FON STUDIO


Courtesy of FON STUDIO

Courtesy of FON STUDIO
  • Architects: FON STUDIO
  • Location: Dushan County ,Guizhou Province, China
  • Architect In Charge: Jin Boan
  • Design Team: Li Hongzhen, Luo Shuanghua
  • Area: 480.0 m2
  • Project Year: 2017

Courtesy of FON STUDIO

Courtesy of FON STUDIO

From the architect. The tide of “Reentering to Little Town” ——a story about a project taking place in a corner of Qiannan Autonomous Prefecture in Guizhou Province——has brought opportunities of venture to the young people. Several entrepreneurs who were congenial to each other have  found a Movable-type Printing plant which was built in the 1950s in Dushan County. After the communication and negotiation with local governors, they decided to keep these plant buildings in the original street blocks. Meanwhile, they invited FON STUDIO, by the introduction of design, to activate the surviving “old buildings” from the process of high-speed housing removal movement, and to remodel those buildings into a diverse forms of space——including dining space, reading space, public activity space, all of which helps provide high-quality service for the local people and those who come from afar. There are 6 buildings around the original plant area, which are planned to be reconstructed by different stages.  Depot A and Depot B to be reconstructed in the first phase are located in the core areas, which serve as spaces for reception, dining, reading as well as painting.


Design Area

Design Area

Depot A: Comprehensive Service Space

As the first visual focus caught people’s eyes in the process of entering into Depot A, the main door which present an elongated rectangular structural opening would lead visitors into the interior space. At first, on the premise of keeping its original brick-wood structure texture the main space was intended to be  designed in an orderly interweaving way considering both space and function. As for the integration and separation among different space forms, the designer attempted to create an open sense of ventilation and light penetration so that visitors could enjoy the refined lighting condition indoors and see the tranquil scenery outdoors. The story between these old buildings and the people begins as they sojourn here.  


Courtesy of FON STUDIO

Courtesy of FON STUDIO

Depot A Axonometric

Depot A Axonometric

Courtesy of FON STUDIO

Courtesy of FON STUDIO

Old bricks, wood texture, cement, and black steel are dancing together in the flowing space, along the “white box”, merging together under the immense wood structural roof. Partial interlayer extends functions of the ground floor , and simultaneously unfolds the longitudinal space order. The wooden steps in “book bar” area, along with the movable display racks, can be combined and arranged freely and ideally to satisfy different functions. 


Courtesy of FON STUDIO

Courtesy of FON STUDIO

Depot B: Picture Gallery of Nature

The flexibility of inner penetration of light structural arc and cascaded structural opening in Depot B establishes a children’s activity space mainly for reading and painting. Entering into the space, visitors will see a bright castle into which blocks rising one after another juxtapose with arches of various sizes. The fluid traffic flow in the space which presents an image of innocent children runs back and forth, adding various interests of using experience. The color of interior texture is wood grain combined with pure white, offering a bright and hospitable experiencing environment which is sharply different from the crude neighborhood so that people can stay here leisurely and enjoyably. 


Courtesy of FON STUDIO

Courtesy of FON STUDIO

Depot B Axonometric

Depot B Axonometric

Courtesy of FON STUDIO

Courtesy of FON STUDIO

The enclosure of semi-open space and the reservation of open space on both sides of the “flow curve” provide a platform for children to communicate and play. Children’s precious curiosity and innocent words are colliding over the little and lovely place, sowing the seeds of ideas and thoughts. The pictures offers a world which can deliver and spread myriad imaginations and impressions, and the design team hopes that after reconstruction of the space, all the adults and children can get into the space, experiencing more possibilities.


Courtesy of FON STUDIO

Courtesy of FON STUDIO

【Free Cad Drawings Download Center】