A Draped Wall in Ikebukuro / Tailored design Lab


© Yuji Nishijima

© Yuji Nishijima
  • Architects: Tailored design Lab
  • Location: Tokyo, Japan
  • Architect In Charge: Tomohiko Iida + Norifumi Watanabe + Hidetoshi Sawa
  • Textile Designer : Yuki Tsutsumi(Nuno Corporation)
  • Furniture : Shinichi Shibayama(Shibayama Kaguseisaku)
  • Lighting Designer : Light Atelier
  • Contractor : Shirakawa Kensetsu
  • Area: 73.35 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Yuji Nishijima

© Yuji Nishijima

© Yuji Nishijima

Text description provided by the architects. This project is to renovate 19-year-old apartment in Minami-Ikebukuro. The building is located in very convenient and busy neighborhood, which is a few minutes walk from one of biggest terminal station in Tokyo.


© Yuji Nishijima

© Yuji Nishijima

The client is a young double-income couple, who wish to have a child in near future, however, they are currently pursuing their careers.  Because of such busy lifestyle, they need a space to relax at home.


Plan 1/50

Plan 1/50

The apartment has three windows facing south, north and east, which is very privileged for central Tokyo, and thus we wanted to respect the view overlooking cityscape and Mt. Fuji, breeze and natural light. However, on the same walls, there were also items that we wanted to hide, such as sash, beams, and air conditioner.


© Yuji Nishijima

© Yuji Nishijima

So we inserted a drape-like wall inside the existing building, and made “Alcove” which became spaces for a bedroom and kitchen etc. Then, we created openings like Proscenium arch for theater on the drape wall to dramatize everyday walking through the living room to the “Alcove”. By doing so, we could maintain a sense of unity as a whole living room while respecting indivisuality of bedroom and kitchen spaces.


© Yuji Nishijima

© Yuji Nishijima

Inner side of “drape wall” is the central place for living, and the necessary functions such as kitchen, workspace, bedroom and future child’s room are allocated in the “Alcove”. Looking through the arches of the drape wall, even miscellaneous household goods can be seen as props in the play that makes life colorful.

Everyday vibes in the Alcove is transmitted from small arches to the whole, as if the play performed on the stage is conveyed to the audience seating. The light from the windows also spreads reflecting the color inside the alcohol.


© Yuji Nishijima

© Yuji Nishijima

For a busy working couple, this space where you can always feel each other while having your own time and space will enrich their new life in central Tokyo.

【Free Cad Drawings Download Center】