KOHTEI / SANDWICH


© Nobutada Omote

© Nobutada Omote
  • Architects: SANDWICH
  • Location: Fukuyama, Hiroshima Prefecture, Japan
  • Lead Architects: Kohei Nawa, Yoshitaka Lee, Yuichi Kodai
  • Area: 796.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Nobutada Omote
  • Sandwich Directors: Kohei Nawa, Yoshitaka Lee, Yuichi Kodai, Staff: Gyoto Seto, Hiroto Hojo, Noriko Horie, Hitomi Enoki, Kotaro Ashida, Yasuharu Tamai, Kei Yasuda, Sho Nishihara, Luigi Honorat, Masuo Yamaguchi, Yohji Komai, Masatoshi Hatamoto, Futoshi Kinoshita
  • Design And Supervision: Kohei Nawa; SANDWICH (Yoshitaka Lee, Yuichi Kodai
  • Installation: Kohei Nawa; WOW
  • Sound: Marihiko Hara
  • Structural Design: Shizuo Tonomura of Ascoral Engineering Associates
  • Equipment Design: Yamada Hiroyuki of Yamada Machinery Office
  • Roofing: Yoshifumi Miyagawa of Miyagawa Roof Company
  • Lighting Design: Izumi Okayasu of Izumi Okayasu Lighting Design
  • Construction: Daiwa Construction
  • Landscape Supervision: Seijun Nishihata (Sora Botanical Garden)
  • Graphic Design (Logos, Signs And Tools): Yuma Harada and Keisuke Yamazoe of UMA/design farm
  • Project Management: Toshiko Ferrier of Office Ferrier
  • Site Area: 4700 m2

© Nobutada Omote

© Nobutada Omote

From the architect. KOHTEI is an art pavilion built in Shinshoji Zen Museum and Gardens within the campus of Tenshinzan Shinshoji temple in Fukuyama-city, Hiroshima, Japan. The temple was founded by the shipbuilding company to console the spirit of the dead in accidents at sea and industry. Visitors can expect a memorable Zen experience at the complex. KOHTEI offers the visitors an opportunity to contemplate spirit of Zen by looking at its landscape/gardens and being subjected to a meditation like experience through its art installation. The building is designed by Japanese contemporary artist, Kohei Nawa and SANDWICH. The architecture within SANDWICH was directed by Lee Yoshitaka and Yuichi Kodai.


Location Plan

Location Plan

The approach from a seamless and minimal footbridge, provides the visitor with a breathtaking first impression. Kohtei’s distinctive form was inspired from the roots of temple’s establishment which led to create a building that resembles the motif of a ship.  It is “an architecture that floats on waves surrounded by mountains” and is themed to work with three fundamental materials “Wood”,“Stone” and “Water”.


© Nobutada Omote

© Nobutada Omote

~ The ship-shaped building, covered with wood shingles that uses the traditional Kokera roofing technique floats above the stony landscape. Walking through the ocean of stones, full of materiality, one goes up the gently sloping walkway to reach the entrance of the building. Upon entering the interior, a quietly rippling ocean with glimmers unfolds in the darkness. ~ Kohei Nawa


© Nobutada Omote

© Nobutada Omote

Cross Section

Cross Section

© Nobutada Omote

© Nobutada Omote

The body of the pavilion is entirely covered with Sawara wood (Japanese cypress) that seems to hover above the landscape creating underneath a piloti space. The woodwork on the roof was laid using Kokera-buki, a traditional roofing technique that is available in Japan for thousands of years. This is a kind of shingle roofing where instead the tiles are 100mm x 300mm x 3mm thick, and 9 layers of tiles are fixed with bamboo nails making one roof compound. In total, 340,000 pieces were laid by the16th generation roofing master based in Kyoto. For the soffit, 250,000 pieces of 100mm x 100mm Sawara wood tiles were used in order to give a monolithic appearance to the pavilion. The experience of standing underneath such space enhances the stark materiality of the landscape against the airy contours of the wooden roof. Surrounding views are framed and visitors can experience ever changing sceneries.


© Nobutada Omote

© Nobutada Omote

The stone landscape represents the ocean in which the ship smoothly floats. The rugged stone has a high content of iron that rusts over the time. It was brought from nearby quarries unrefined and in its original state just as the dynamite blasted it off the face of the cliff, where each stone varies in size and shape, and its sharp edges provide a strong effect of contrasting light and shadow to the surrounding landscape. The path guides the visitors through the landscape, garden and building providing them with one seamless experience, allowing them to perceive the building in its multiple aspects.


© Nobutada Omote

© Nobutada Omote

The path gradually leads the visitors into the interior of the vessel-like roof through a small entrance where one finds an installation spreading in the darkness. The installation represents the immensity of the ocean and visitors can experience meditation while observing the shimmering lights reflected on the quietly rippling water waves. The darkness together with the faint sound of the room, curiously sharpens the visitor’s vision and auditory senses.


© Nobutada Omote

© Nobutada Omote

Longitudinal Section

Longitudinal Section

© Nobutada Omote

© Nobutada Omote

Each individual will sense the meditative time and space differently. It was not intended to directly express Zen, but visitors retain the memories of their visit and have the opportunity to consider the sensibility and philosophy of Zen. KOHTEI is a structure that exterior, interior and underneath space reflects the enfolding experience of being in the mountains, creating work that combines both physical and mental experiences. KOHTEI aims to generate creative expressions of inseparably integrated architectural functions: the reality created by the materials and textures, and the experiences they engender.


© Nobutada Omote

© Nobutada Omote

【Free Cad Drawings Download Center】