S E L House / CampoTaller


© Moritz Bernoully

© Moritz Bernoully
  • Architects: CampoTaller
  • Location: Coyoacán, Mexico
  • Architect In Charge: Humberto Moreno H.
  • Collaborators: Carlos Jair Odriozola V.
  • Area: 220.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Moritz Bernoully
  • Structure: Ricardo Camacho
  • Construction: CampoTaller
  • Masonry: Plácido Camacho
  • Divisions: Ibarra herrerías
  • Electric: Daniel Peña
  • Hydrosanitary: Ismael Reyes
  • Carpenter: Fidel Santiago

© Moritz Bernoully

© Moritz Bernoully

From the architect. The project is situated in in the Coyoacán neighborhood of Mexico City. It consists of the modification and intervention of a house built in the 1970s.


© Moritz Bernoully

© Moritz Bernoully

The proposal focuses on adapting the architectural concept that was no longer able to meet the needs of its new inhabitants.

 


Plan 01

Plan 01

Cortesía de CampoTaller

Cortesía de CampoTaller

Plan 02

Plan 02

Modification

One of the primary targets was admitting daylight into all interior spaces and improving the visual connection between the house and its immediate surroundings. The garden is dominated by a more than 80 years old peppercorn tree that is framed on two sides by the building. The original building structure had windows with false arches and thick wooden frames. Both have been changed and the new, rectangular steel frames offer a better view and general transparency on the ground floor level. The necessity of constructing a new cistern in the garden was taken as a pretext to create a surface of water on top of the container, serving as a mirror for the crown of the adjoining peppercorn tree and to cool down the air flowing through the garden.


© Moritz Bernoully

© Moritz Bernoully

The interior was reorganized, demolishing walls in order to organize kitchen, dining space and living room in a “plan libre”. The newly introduced wooden staircase becomes part of the integrated furniture on ground floor and first floor.


Cortesía de CampoTaller

Cortesía de CampoTaller

Intervention

The intervention consists of the reactivation of the roof terrace as a loggia/greenhouse, that also serves as the a vestibule to the first floor bedroom which is extended by an extra bathroom. A service room on the ground floor is reduced to a minimum, generating a service patio on the back of the house. This new exterior space offers light and ventilation for the kitchen. 


© Moritz Bernoully

© Moritz Bernoully

© Moritz Bernoully

© Moritz Bernoully

The now detached service room is provided with a new, permeable facade made out of extremely light clay tiles, stacked with minimum use of cement and a technique similar to a house of cards.


Sections

Sections

In order to make a visual distinction between the original structure and the new parts of the building, an experimental shuttering technique was used for the concrete elements cast in place: the surface structure is created by introducing petate-sheets (carpet-like elements that are hand woven out of palm-leaves) into the concrete 


© Moritz Bernoully

© Moritz Bernoully

© Moritz Bernoully

© Moritz Bernoully

The need for a cistern, gave way to propose a water mirror with the idea of ​​reflecting the old peppercorn tree .


© Moritz Bernoully

© Moritz Bernoully

The almost organic looking concrete gives an additional reference to the clients, two biologists and plant lovers.


© Moritz Bernoully

© Moritz Bernoully

【Free Cad Drawings Download Center】