Warren Distribution / BVH Architecture


© Paul Crosby

© Paul Crosby
  • Architects: BVH Architecture
  • Location: 950 S 10th St suite 300, Omaha, NE 68108, United States
  • Project Architect: Paul Jeffrey
  • Project Team: Alex Turner, Amy Dishman, Michael Harpster, Roger Slosson
  • Area: 29354.0 ft2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Paul Crosby
  • Mep Engineer: Alvine Engineering
  • Structural Engineer: Thompson, Dreessen, & Dorner Inc.
  • Civil Engineer: Ehrhart Griffin & Associates
  • Construction Manager: Boyd Jones Construction
  • Technology & Acoustics: IP Design Group
  • Owners Rep: Project Advocates
  • Client: Warren Distribution, Inc

© Paul Crosby

© Paul Crosby

Text description provided by the architects. Founded in 1922, Warren Distribution is a family-owned company that has been a part of the Omaha community for nearly 100 years. After spending decades in an undersized office space in downtown Omaha, the company enlisted BVH to design a new corporate headquarters that would celebrate the company’s culture and history while also attracting its next generation of employees and leaders.


© Paul Crosby

© Paul Crosby

Axonometric

Axonometric

© Paul Crosby

© Paul Crosby

To address this challenge, the final proposal incorporated a diversity of space types in order to provide employees with the ability to choose where and how to work on a day-to-day or even hour-to-hour basis. Individual departments are organized into distinct neighborhoods, which contain customized workstations tailored to the type of work performed within each department, and set between each department are a series of collaboration areas that offer opportunities for cross-departmental interaction. In addition to these dedicated workstation neighborhoods, the design also incorporates a series of more casual supplementary work areas that provide employees with a range of space types from which they can choose to work. These supplementary spaces include semi-enclosed booth seating areas, standing-height table tops, enclosed think tank areas for focused work, and loose seating areas for informal team meetings. Ultimately, the incorporation of space type diversity avoids the ineffectiveness of a one-size-fits-all solution and allows the office space to accommodate the needs of the company’s current and future employees.


© Paul Crosby

© Paul Crosby

Axonometric

Axonometric

© Paul Crosby

© Paul Crosby

In order to provide consistency and a unified identity within this otherwise diverse space, the design team focused on the use of a consistent material palette of otherwise ordinary materials that are applied or detailed in unique ways. A combination of veneer plywood, steel, glass, and upholstery round out a material palette inspired by the company’s humble, blue-collar culture and evocative of its roots within the automotive and agriculture industries. Furthermore, with the new offices being located within the historic Rail and Commerce building, the designers ensured that all new building elements are clearly legible added elements, i.e., distinct and separate from the historic fabric of the original building. Any modifications to this existing fabric are subsequently highlighted in unique ways and act as a form of branding for the space. In this way, the new design celebrates both the history of the building as well as the history and growth of the company over the past one hundred years.


© Paul Crosby

© Paul Crosby